Χανια

Φίλτρα Αναζήτησης

Ταξινόμηση κατά

Χανια

Πράματα να κάνετε

Τα Χανιά είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η προσέλκυση τόσο πολλών επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα Χανιά συνδυάζουν απίστευτη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση με άρτιες τουριστικές υποδομές.

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκονται στην βορειοδυτική Κρήτη. Έχουν έκταση περίπου 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 53.910 κατοίκων  στην πόλη 108.642 κατοίκων στο Δήμο Χανίων και 156.585 κατοίκων στο Νομό Χανίων.

Η πόλη παρουσιάζει σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο και πολιτιστική κληρονομιά κυρίως εξαιτίας της τριβής της με διαφορετικούς πολιτισμούς. Η έστω και επιφανειακή γνώση της ιστορίας των Χανίων είναι απαραίτητη για κάθε επισκέπτη για να μπορεί να καταλάβει όσα θα βλέπει στην πόλη και την περιοχή.

Μιά πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή:

– Η περιοχή ήταν κατοικημένη από την Νεολιθική εποχή.
– Οι Μινωίτες έκτισαν την πόλη Κυδωνία.
– Μετά τη Μινωική εποχή η Κυδωνία ήταν σημαντική πόλη-κράτος.
– Οι Δωριείς έφτασαν από την Ηπειρωτική Ελλάδα γύρω στο 1100 π.Χ.
– Το 69 π.Χ. την πόλη κατέλαβαν οι Ρωμαίοι και έλαβε προνόμια ανεξάρτητης πόλης-κράτους.
– Η 1η βυζαντινή περίοδος για τα Χανιά ήταν από το 395 μ.Χ. μέχρι το 824 μ.Χ.
– Τα κατέλαβαν οι Άραβες και τα ονόμασαν Αλ Χανίμ.
– Ο Ν. Φωκάς ανακατέλαβε την πόλη για τους Βυζαντινούς το 961 μ.Χ.
– Το 1204 μ.Χ. μετά την 4η σταυροφορία η Κρήτη δόθηκε στο Βονιφάτιο το Μομφερρατικό ο οποίος την πούλησε στους Ενετούς.
– Οι Ενετοί εδραιώθηκαν το 1252 αλλά οι Γενουάτες πήραν την πόλη το 1263.
– Οι Ενετοί επέστρεψαν το 1285 και ακολούθησε περίοδος άνθισης. Το όνομα της πόλης άλλαξε σε La Canea.
– Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1645.
– Μετά το 1821 ακολούθησαν πολλές διαμάχες Χριστιανών – Μουσουλμάνων και κινήματα ανεξαρτησίας και ένωσης με την Ελλάδα.
– Το 1898 οι Μεγάλες Δυνάμεις έκαναν τα Χανιά πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης Κρητικής Πολιτείας με ύπατο αρμοστή τον πρίγκιπα Γεώργιο.
– Το 1905 η επανάσταση της Θερίσου διώχνει τον Γεώργιο και φέρνει τον Ζαΐμη.
– Το 1908 ο Βενιζέλος εδραιώνει επαναστατική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
– Το 1913 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα μετά την εκλογή του Βενιζέλου ως πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1910.
– Το 1941 μετά από ανηλεή βομβαρδισμό και σφοδρότατες μάχες οι Γερμανοί κατέλαβαν την πόλη και η κατοχή μέχρι το 1945 ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
– Τη δεκαετία του ’70 τα Χανιά, όπως και ολόκληρη η Κρήτη μετατράπηκαν σε διεθνούς εμβέλειας τουριστικό προορισμό και ξεκίνησε η νέα άνθιση της οικονομίας.

Κύρια αξιοθέατα των Χανίων: ολόκληρη η Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι, το Ναυτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, η οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, οι τάφοι των Βενιζέλων, το Πολεμικό μουσείο και πολλά άλλα μνημεία της Βυζαντινής, της Ενετικής, της Οθωμανικής και της νεότερης περιόδου.

Το κλίμα στην περιοχή είναι ήπιο μεσογειακό με φυσιολογικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η οικονομία, εκτός από τον τουρισμό, στηρίζεται ιδιαίτερα και στη γεωργία, και πιο συγκεκριμένα στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων και κίτρου. Η παραγωγή κρασιού, αβοκάντο και τυροκομικών προϊόντων ειναι επίσης διδεδομένη ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Η κρητική λαϊκή παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (υφαντά, σεβρέδες, χαλιά πετσέτες, κεντητά από μετάξι ή μαλλί). Στα Χανιά μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής καθώς και μεταλλουργίας. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα που αποτελούν καλή ιδέα για δώρα

Χώρα Ελλάδα

Sports & nature

Στα Χανιά οι αυστηροί ορεινοί όγκοι συναντούν το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας δημιουργώντας ένα τοπίο σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς. Οι παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε. Το κλίμα είναι μεσογειακό. Το φθινόπωρο και το χειμώνα επικρατούν άνεμοι βόρειοι και βορειοδυτικοί, ενώ το καλοκαίρι οι ασθενείς άνεμοι το κάνουν απολαυστικό. Τα Χανιά έχουν τα περισσότερα νερά στην Κρήτη (65%) γι΄ αυτό και υπάρχει πλούσια βλάστηση φυτών και καρποφόρων δέντρων (εσπεριδοειδή, ελιές, αμπέλια κ.α), καθώς και υποτροπικών φυτών. Στο Δήμο Χανίων υπάρχουν περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 – όπως π.χ. η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων (ή Θοδωρού). Σημαντική οικολογική περιοχή είναι και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων στην περιοχή Προφήτη Ηλία. Έχει έκταση 300 στρεμμάτων και αποτελεί ένα σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.Sports and nature image

Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία σε αυτό τον προορισμό αυτή την στιγμή

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τουριστικά πακέτα γι αυτόν τον προορισμό αυτή την στιγμή