Μπρατισλάβα

Φίλτρα Αναζήτησης

Ταξινόμηση κατά

Μπρατισλάβα

Πράματα να κάνετε

Από τις ομορφότερες πόλεις που βρίσκονται πάνω στην πορεία του Δούναβη, η Μπρατισλάβα συγκαταλέγεται στις νεότερες και λιγότερο τουριστικά προβεβλημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Προικισμένη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γοητεία, νοσταλγικές εικόνες του χθες και διάχυτη νεανική κουλτούρα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας αντιπροσωπεύει έναν ανερχόμενο ευρωπαϊκό προορισμό, που έχει όμως τη μεγάλη ατυχία να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις δύο δημοφιλέστερες τουριστικές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, την Πράγα και τη Βιέννη.

Αξιοθέατα με αέρα Ιστορίας

Μπροστά στα πόδια σας απλώνεται όλη η Μπρατισλάβα με τον Δούναβη να τη διαρρέει, ενώ η πανοραμική σας ματιά μπορεί να φτάσει μέχρι τη Βιέννη και τη γειτονική Ουγγαρία – όταν οι καιρικές συνθήκες φυσικά το επιτρέπουν. Η θέα από τους γοτθικούς πύργους του κάστρου Bratislavsky Hrad, που μοιάζει με αναποδογυρισμένο τραπέζι, είναι πραγματικά μαγευτική. Αρχίστε λοιπόν τη γνωριμία σας με τη σλοβακική πρωτεύουσα από το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατό της.

Το μεσαιωνικό κάστρο της Μπρατισλάβας, με γοτθικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, χτίστηκε τον 10ο αιώνα, ανακαινίστηκε από τη Μαρία Θηρεσία το 1766, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1811 και ανακατασκευάστηκε το 1953 από το κομμουνιστικό καθεστώς. Σήμερα, στο εσωτερικό του Bratislavsky Hrad στεγάζονται το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής.

Ξεκινήστε την πρώτη αναγνωριστική βόλτα στην Παλιά Πόλη από τον πεζόδρομο Michalska-Venturs-ka, από τους ωραιότερους και πιο πολυσύχναστους της πόλης ? τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ. Εξαιρετικά κτίρια μπαρόκ και ροκοκό ρυθμού φιγουράρουν κατά μήκος του πλακόστρωτου πεζόδρομου και αποπνέουν αέρα Ιστορίας. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο μεσαιωνικό πανεπιστήμιο Academia Istropolitana (1465), το αρχαιότερο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο έδαφος της Σλοβακίας.

Σειρά έχει η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ (Michalska Brana), η μοναδική από τις τέσσερις πύλες της μεσαιωνικής πόλης που διασώζονται έως σήμερα και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίσματα της Μπρατισλάβας.

Η αρχική πύλη ήταν ξύλινη και κτίστηκε περίπου το 1300, για να αντικατασταθεί όμως το 1758 από μια πετρόκτιστη μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μεσαιωνικά σπαθιά και πανοπλίες που αξίζει να δείτε. Κάτω από την πύλη αναζητήστε το «Σημείο Μηδέν», απ’ όπου μετριούνται οι χιλιομετρικές αποστάσεις με τις άλλες πρωτεύουσες του κόσμου – η Αθήνα απέχει 1.886 χλμ.

Τα γλυπτά
Σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει το κέντρο της πόλης, οι τοπικές Αρχές τοποθέτησαν στους δρόμους και στις πλατείες της Μπρατισλάβας ορισμένα ιδιόμορφα αγάλματα. Ο Μέγας Ναπολέων που ακουμπά σ’ ένα παγκάκι για να ξεκουραστεί, η φιγούρα ενός παπαράτσι που φωτογραφίζει κρυφά, ο διάσημος συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ένας αστυνομικός που σημαδεύει με το όπλο του… Αυτά είναι μερικά από τα αγάλματα που βλέπει κανείς περπατώντας στην πόλη. Από τα πιο διάσημα γλυπτά είναι ο «Cumil», ένα έργο του Viktor Hulik. Πρόκειται για έναν εργάτη που ξεπροβάλλει χαμογελαστός μέσα από έναν υπόνομο.

Από την παλιά στη νέα πόλη

συνεχίστε να ανακαλύπτετε τα μικρά μυστικά της Παλιάς Πόλης, περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους με τα πλούσια αστικά σπίτια και τα αρχιτεκτονικά μνημεία του παρελθόντος. Ανάμεσα στις όμορφες πλατείες Hlavne Namestie και Primacialne Namestie βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο (Stara Radnica), ένα σύμπλεγμα κτιρίων που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου δεσπόζει το γοτθικό παρεκκλήσι του St Ladislav (με μοναδικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα), ενώ στο εσωτερικό του δημαρχιακού μεγάρου στεγάζεται το «Μουσείο της Πόλης της Μπρατισλάβας» (Muzeum Mesta Bratislavy).

Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου δεσπόζει το γοτθικό παρεκκλήσι του St Ladislav (με μοναδικές τοιχογραφίες του 15ου αιώνα), ενώ στο εσωτερικό του δημαρχιακού μεγάρου στεγάζεται το «Μουσείο της Πόλης της Μπρατισλάβας» (Muzeum Mesta Bratislavy).

Το μέρος όπου στέφτηκαν 19 βασιλείς και βασίλισσες (με πιο γνωστή τη Μαρία Θηρεσία) δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την περιήγησή σας. Πρόκειται φυσικά για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου (Katedrala Svateho Martina), μια υποβλητική γοτθική εκκλησία του 1452. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις υπόγειες κρύπτες του ναού, όπου βρίσκονται αρκετοί τάφοι επιφανών πολιτών της πόλης.

Το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου (Primatial Palace) είναι κατά γενική ομολογία το πιο όμορφο κλασικό παλάτι της Μπρατισλάβας και θα σας εντυπωσιάσει με την περίτεχνη πρόσοψη και τα αγάλματα της στέγης.

Σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Μπρατισλάβας αποτελεί η φουτουριστική γέφυρα Novy Most (Καινούρια Γέφυρα), που ενώνει τις όχθες του Δούναβη και κατασκευάστηκε το 1972, την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Χώρα Σλοβακία

Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία σε αυτό τον προορισμό αυτή την στιγμή

Unfortunately there are no self-catering offers at this location at the moment.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τουριστικά πακέτα γι αυτόν τον προορισμό αυτή την στιγμή